Olej kokosowy zdrowym składnikiem w  kuchni oraz przyborem w kosmetyczce – czy tylko?

Nie od dziś wiadomo, ze olej kokosowy na stałe zagościł na rynku gastronomicznym oraz kosmetycznym – znaleźć go można zarówno w hipermarketach w dziale z żywnością oraz w kategoriach pielęgnacyjnych. Jego wielofunkcyjne zastosowanie spowodowało, ze stał się poważną konkurencją dla tradycyjnego oleju oraz zwykłych kremów do twarzy, czy też odżywek do włosów. Jest zalecany wszystkim osobom dbającym o zdrowy styl życia, jak i nienaganną sylwetkę. Wspaniale sprawdza się dla sportowców, ale i również dla całej rodziny, która pragnie zdrowo się odżywiać. Pomimo wielu zalet oraz wielkiej sławy oleju kokosowego powstało wiele kontrowersyjnych opinii na temat jego spożywania w codziennej diecie. My jednak postanowiliśmy się skupić tylko na jego korzystnych aspektach, które są naukowo udowodnione oraz przebadane przez specjalistów. Chcecie dowiedzieć się więcej o zaletach popularnego oleju? Zapraszamy!

Zwalczanie chorób

Okazuje się, że olej kokosowy prócz dietetycznych właściwości posiada korzystne funkcje, które pozwalają zwalczyć niektóre choroby. Naukowcy udowodnili, że olej kokosowy jest również świetnym lekarstwem, który może zapobiegać chorobom Alzheimera oraz chorobom pamięci. Jest zatem wskazany wszystkim osobom, które posiadają wymienione choroby oraz dla wszystkich osób starszych, które mają skłonności genetyczne do zapadanie na te dolegliwości.

Właściwości przeciwgrzybicze

olej kokosowy

Osoby, które zmagają się z grzybicą powinny jak najszybciej zaopatrzyć się w olej kokosowy. Odkryto, że popularny olej posiada kwas kaprylowy, który często wykorzystuje się do zwalczania właśnie takich przypadłości. Jest to zatem naturalny lek, który warto wykorzystać we wspomaganiu organizmu w walce z grzybami.

Wzmacnia odporność

Olej kokosowy to świetny zamiennik, masła, oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego. Nie tylko dietetyczny składnik diety, ale to produkt, który naturalnie wspomaga nasz system immunologiczny. Kwas laurynowy, który posiada w swoim składzie działa bakteriobójczo oraz właściwości wzmacniające odporność. Jest to dowód na to, że każdy członek rodziny może spożywać olej kokosowy, który nie tylko będzie urozmaicać tradycyjne dania, ale i wspierać oraz chronić przed szkodliwymi bakteriami oraz wirusami.

Zdrowe uzupełnienie diety

To co spożywamy w ciągu dnia jest również ważne dla funkcjonowania naszego mózgu. Olej kokosowy zapewnia, aby mózg poprawnie funkcjonował oraz dostarczał mu potrzebnej energii do jego pełnienia roli w naszym organizmie.