Dziczyzna, czyli mięso z dzika, sarny, bażanta czy zająca dla wielu osób jest produktem, którego nigdy w życiu by nie spróbowały. Powód? Lęk przed ewentualnymi chorobami, których w ten sposób można się nabawić. Jak się jednak okazuje dziczyzna jest niezwykle zdrowym mięsem, które warto spożywać, nie mniej jednak zanim do tego dojdzie, powinno się zweryfikować źródło z którego wyżej wymieniona pochodzi.

Jakie właściwości prozdrowotne posiada dziczyzna?

Kiełbasa z dziczyznyZdecydowana większość konsumentów sięga po mięso hodowlane, ponieważ uważają, że jest ono bezpieczniejsze dla ich zdrowia. Jak się jednak okazuje jest to błędne przekonanie, ponieważ dziczyzna zawiera mniejszą ilość tłuszczu, a co za tym idzie również mniej kalorii. Ponadto posiada bogactwo witamin, aminokwasów egzogennych oraz kreatyny. Mówiąc np. o mięsie z królika czy bażanta, to niewątpliwie charakteryzuje się ono dużo korzystniejszym składem chemicznym niż produkty, które spożywane są przez większość osób na co dzień. W związku z powyższym, jeżeli na półce sklepowej naszym oczom ukazuje się kiełbasa z mięsa hodowlanego i kiełbasa z dziczyzny, to korzystniejszym dla naszego zdrowia rozwiązaniem będzie wybór tej ostatniej.

Korzyści płynące ze spożywania dziczyzny

Przede wszystkim zacznijmy od tego, że bez względu na to czy naszym wyborem okaże się być wędlina czy kiełbasa z dziczyzny mamy pewność, że zarówno jedna jak i druga są wolne od antybiotyków. Z czego to wynika? Mianowicie z tego, że zwierzęta, które żyją w swoim naturalnym środowisku nie są sztucznie tuczone. Co istotne, tego typu mięso praktycznie nie wywołuje reakcji alergicznych. Jedyną ważną rzeczą, jaką powinniśmy robić podczas wybierania produktów z dziczyzny, to czytać ich skład, ponieważ może się zdarzyć, że będą zawierały konserwanty wywołujące alergie. Ważnym jest również to, że w spożywaniu dziczyzny nie ma właściwie ograniczeń, co stanowi dobrą informację dla osób, których ulubionym dodatkiem do kanapek jest właśnie kiełbasa z dziczyzny.

Gdzie zaopatrywać się w dobrej jakości dziczyznę?

Tak naprawdę dziczyznę można dostać niemal w każdym sklepie mięsnym. Co istotne, mięso mrożone jest tak samo wartościowe jak to świeże, w związku z czym śmiało możemy je kupować. Jeżeli jednak zależy nam na tym, aby kupić świeżą dziczyznę, to możemy tego dokonać bezpośrednio u myśliwego. Pamiętajmy jednak o tym, aby zweryfikować czy mięso było przebadane i czy na pewno nadaje się do spożycia. Dzięki temu unikniemy zatrucia, które może okazać się dla nas fatalne w skutkach. Popularne jest również zamawianie jej przez strony internetowe, np. https://zdziadapradziada.pl/pol_m_Kielbasy_Kielbasa-z-dzika-174.html