Alergie pokarmowe są tak powszechne, że bywają mylone z wrodzoną nietolerancją na określone produkty (która z kolei jest spowodowana barkiem konkretnego enzymu rozkładającego dany typ np. białka). Uczulenie na pewne związki zawarte w danym rodzaju żywności jest jednym z najczęściej spotykanych rodzajów alergii (zaraz obok wziewnych). Jaka jest przyczyna choroby? Wprowadzenie do organizmu (w tym przypadku do układu pokarmowego) określonego czynnika czasem kończy się jego gwałtowną reakcją obronną. Ciało zachowuje się, jak przy infekcji, którą za wszelką cenę chce zwalczyć. To, że system immunologiczny nie zareagował za pierwszym razem na dany alergen nie oznacza, że dziecko nie jest uczulone na dany produkt. Niektóre uczulenia ujawniają się dopiero po kilkukrotnym spożyciu, kiedy to alergen zakumuluje się w większej ilości. Jakie są objawy? Objawy mogą być różne i występować w różnym nasileniu. Często towarzyszy im wysypka, a nawet dolegliwości ze strony układu oddechowego. Niektóre objawy skłaniają lekarzy do stawiania mylnych diagnoz. dopiero po szczegółowych badaniach okazuje się, że przyczyna choroby leży właśnie w nieprawidłowych odruchach systemu immunologicznego. Alergie pokarmowe są łatwiejsze do wykrycia, gdy dolegliwości występują wyłącznie w formie bólu brzucha, czy mdłości. Co uczula najczęściej? Białko kurze to najczęstsza przyczyna dziecięcych problemów- zawiera najwięcej czynników, które powodują alergie. Potrafią uczulać nawet dorosłe osoby, które w przeszłości nie miały tego typu objawów. Jaja kurze z powodzeniem można zastąpić przepiórczymi, które są delikatniejsze w smaku i mają większą procentową zawartość żółtka, jednak są dużo droższe. Podobnie jest z mlekiem krowim, jednak tutaj alergię na białko można pomylić z nietolerancja laktozy, która wynika z braku w organizmie enzymu- laktazy. Alergię można poznać po tym, że mija samoistnie po około trzecim roku życia.